• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Przepis na rogale świętomarcińskie

12:09, 16.11.2022
  ET;   TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Przepis na rogale świętomarcińskie

Przepis na wielkopostne rogale, fot. TVP Wilno
Przepis na wielkopostne rogale, fot. TVP Wilno

Podziel się:   Więcej

Składniki:

800 g mąki pszennej; 

300 g mleka; 

60 g cukru; 

2 jajka; 

10 g drożdży instant; 

1/2 łyżeczki soli; 

300 g masła do laminowania + 30 g do ciasta; 


Nadzienie: 

400 g suchego maku; 

100 g cukru; 

150 g cukru pudru; 

250 g zblanszowanych migdałów; 

100 g pokruszonych biszkopcików; 

2 jajka; 

3 łyżki kwaśnej śmietany; 

40 ml likieru migdałowego.


Przygotowanie ciasta:


Krok 1.


Do misy miksera wrzuć 800 g mąki pszennej, dodaj 2 jajka. W mleku rozpuść drożdże oraz 60 g cukru. Wymieszaj. Wlej do misy, dodaj pół łyżeczki soli. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5–10 min, aż będzie elastyczne. Jak ciasto nabierze formy, dodaj 30 g masła. 


Krok 2. 


Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, przełóż do misy, nakryj folią spożywczą i odłóż na bok, by urosło. 


Laminowanie masła. Użyj woreczka strunowego. 300 g masła z lodówki włóż do woreczka. Uderzaj wałkiem i formuj z masła prostokąt. Włóż do lodówki.


Krok 3. 


Jak ciasto zacznie urastać, wybierz z misy i zrób cięcie nożem na krzyż. Otrzymasz takim sposobem kształt prostokąta. Rozwałkuj ciasto. Włóż na górę masło i zawiń ciastem tak, by otrzymać formę prostokąta. Przyciśnij, a zbędne ciasto okrój.


Krok 4. 


Wałkujemy wzdłuż, równomiernie, lekkim naciskiem. Złóż ciasto na pół i odłóż do lodówki na 30 min. 


Krok 5. 


Na stolnicy wałkuj wzdłuż, a następnie złóż 3 razy. Powtórz taką czynność 3 razy, po czym włóż do lodówki.


Przygotowanie nadzienia:


Krok 1. 


Włóż do misy 400 g białego maku i zalej wrzątkiem. 


Krok 2.


250 g zblanszowanych migdałów włóż do blendera, dodaj cukier puder i zmiksuj. Dodaj 40 ml likieru. Po zmiksowaniu przełóż marcypan na stolnicę i ugnij rękoma. 


Krok 3. 


Odsącz mak i zmiel. Dodaj do masy 2 jajka, 150 g marcypanu, 100 g cukru i drobno posiekanych ciasteczek, 3 łyżki kwaśnej śmietany. Dodaj 50 g skórki pomarańczowej. 


Krok 4. 


Schłodzone ciasto wałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Po całej powierzchni rozsmaruj nadzienie. 


Krok 5.


Pokrój ciasto w trójkąciki: pierwszy na ukos, drugi – równo. Skręć. 


Krok 6.


Rogale piecz w 180°C przez ok. 30 min. 


Smacznego!


Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/

źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno