Wiadomość została wysłana.
Składniki:
800 g mąki pszennej;
300 g mleka;
60 g cukru;
2 jajka;
10 g drożdży instant;
1/2 łyżeczki soli;
300 g masła do laminowania + 30 g do ciasta;
Nadzienie:
400 g suchego maku;
100 g cukru;
150 g cukru pudru;
250 g zblanszowanych migdałów;
100 g pokruszonych biszkopcików;
2 jajka;
3 łyżki kwaśnej śmietany;
40 ml likieru migdałowego.
Przygotowanie ciasta:
Krok 1.
Do misy miksera wrzuć 800 g mąki pszennej, dodaj 2 jajka. W mleku rozpuść drożdże oraz 60 g cukru. Wymieszaj. Wlej do misy, dodaj pół łyżeczki soli. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5–10 min, aż będzie elastyczne. Jak ciasto nabierze formy, dodaj 30 g masła.
Krok 2.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, przełóż do misy, nakryj folią spożywczą i odłóż na bok, by urosło.
Laminowanie masła. Użyj woreczka strunowego. 300 g masła z lodówki włóż do woreczka. Uderzaj wałkiem i formuj z masła prostokąt. Włóż do lodówki.
Krok 3.
Jak ciasto zacznie urastać, wybierz z misy i zrób cięcie nożem na krzyż. Otrzymasz takim sposobem kształt prostokąta. Rozwałkuj ciasto. Włóż na górę masło i zawiń ciastem tak, by otrzymać formę prostokąta. Przyciśnij, a zbędne ciasto okrój.
Krok 4.
Wałkujemy wzdłuż, równomiernie, lekkim naciskiem. Złóż ciasto na pół i odłóż do lodówki na 30 min.
Krok 5.
Na stolnicy wałkuj wzdłuż, a następnie złóż 3 razy. Powtórz taką czynność 3 razy, po czym włóż do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Krok 1.
Włóż do misy 400 g białego maku i zalej wrzątkiem.
Krok 2.
250 g zblanszowanych migdałów włóż do blendera, dodaj cukier puder i zmiksuj. Dodaj 40 ml likieru. Po zmiksowaniu przełóż marcypan na stolnicę i ugnij rękoma.
Krok 3.
Odsącz mak i zmiel. Dodaj do masy 2 jajka, 150 g marcypanu, 100 g cukru i drobno posiekanych ciasteczek, 3 łyżki kwaśnej śmietany. Dodaj 50 g skórki pomarańczowej.
Krok 4.
Schłodzone ciasto wałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Po całej powierzchni rozsmaruj nadzienie.
Krok 5.
Pokrój ciasto w trójkąciki: pierwszy na ukos, drugi – równo. Skręć.
Krok 6.
Rogale piecz w 180°C przez ok. 30 min.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/