Grillowany schab z różaną sałatką
Składniki:
Schab z kością 2 szt.
Cebula 1 szt.
Mielona papryka 2 łyżki
Sól, pieprz
Liście figi 3 szt.
Pomidory 2 szt.
Nektarynka 1 szt.
Brzoskwinia 1 szt.
Bazylia 2 gałązki
Natka 1 gałązka
Koperek 1 gałązka
Jeżyna garść
Olej 100 ml
Ostre papryczki 3 szt.
Czubryca 1 łyżeczka
Mielona papryka 1 łyżeczka
Olejek różany 1/3 lyżeczki
Słonecznik 5 łyżeczek
Ser sirene 50 gr
Schab zamarynuj w papryce, pokrojonej cebuli, dopraw solą i pieprzem.
Grilluj nad ogniem kilka minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni i upiecze. Podczas grillowania do ognia dodaj liście figi. Zdejmij mięso z ognia i pozwól mu odpocząć kilka minut.
Pomidory, nektarynki i brzoskwinie oraz figi pokrój na plastry i wyłóż na talerz. Udekoruj ziołami. Dodaj pokrojone jeżyny. Rozgrzej olej i zalej nim przyprawy: paprykę, czubrycę, mieloną paprykę, sól i pieprz oraz olejek różany.
Powstałym sosem polej sałatkę. Dodaj uprażone ziarna słonecznika i starty ser sirene.