Smaki świata

Grillowany schab z różaną sałatką

Grillowany schab z różaną sałatką

Składniki:
Schab z kością 2 szt. 
Cebula 1 szt.
Mielona papryka 2 łyżki 
Sól, pieprz
Liście figi 3 szt.
Pomidory 2 szt. 
Nektarynka 1 szt. 
Brzoskwinia 1 szt. 
Bazylia 2 gałązki 
Natka 1 gałązka 
Koperek 1 gałązka 
Jeżyna garść 
Olej 100 ml 
Ostre papryczki 3 szt.
Czubryca 1 łyżeczka 
Mielona papryka 1 łyżeczka 
Olejek różany 1/3 lyżeczki 
Słonecznik 5 łyżeczek 
Ser sirene 50 gr 

Schab zamarynuj w papryce, pokrojonej cebuli, dopraw solą i pieprzem. Grilluj nad ogniem kilka minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni i upiecze. Podczas grillowania do ognia dodaj liście figi. Zdejmij mięso z ognia i pozwól mu odpocząć kilka minut.

Pomidory, nektarynki i brzoskwinie oraz figi pokrój na plastry i wyłóż na talerz. Udekoruj ziołami. Dodaj pokrojone jeżyny.  Rozgrzej olej i zalej nim przyprawy: paprykę, czubrycę, mieloną paprykę, sól i pieprz oraz olejek różany. Powstałym sosem polej sałatkę. Dodaj uprażone ziarna słonecznika i starty ser sirene.
Więcej na ten temat