Jogurtowe orzeźwienie, czyli bułgarski tarator z polskimi racuchami
Chłodnik tarator:
Jogurt 600 ml
Ogórek 2 szt
Papryka jasna 1 szt
Papryczki ostre marynowane 5 szt
Olej 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Koperek 2 gałązki
Mięta 2 gałązki
Sól/pieprz
Cytryna 1/2szt
Orzechy włoskie 1/2 szklanki
Orzechy laskowe 1/4szklanki
Sezam 3 łyżeczki
Mak 1 łyżeczka
Siemię lniane 1 łyżeczka
Ser dojrzewający 80 gr
Ziołowy olej:
1/2 pęczka koperku
Resztki ziół lub liście szpinaku
Olej rzepakowy
Sól
Racuchy:
Mąka pszenna 200 gr
Jaja 2 szt
Jogurt 250 gr
Mięta 1 łyżka
Olej 4 łyżki
Sól
Ogórka pokrój w kostkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę (ostre papryczki możesz opalić wcześniej nad ogniem).
Pokrojone papryczki przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem, smaż aż się przyrumienią. Wystudzoną paprykę dodaj do ogórka. Koperek oraz listki mięty posiekaj i utrzyj z czosnkiem oraz 1łyżczką soli w moździerzu. Czosnkowo-ziołową pastę dodaj do warzyw, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Opcjonalnie odlej nadmiar wody.
Dodaj jogurt oraz sok i skórkę z cytryny i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Schłodź zupę.
Na patelni upraż ziarna. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ser i uformuj placuszki. Smaż kilka minut z każdej strony, aż się przyrumienią. Odsącz na ręczniku papierowym.
Przygotuj zielony olej – resztki ziół i zielonych listków utrzyj z olejem oraz szczyptą soli. Odsącz na sitku lub przez gazę.
Przygotuj racuchy – w misce połącz mąkę, jaja, jogurt, miętę oraz 1łyżkę oleju i szczyptę soli. Wyrób ciasto, odstaw na 15-20 minut i smaż racuchy na rozgrzanej patelni.
Chłodnik podawaj z serowymi placuszkami, zielonym olejem i miętowymi racuchami.