Smaki świata

Jogurtowe orzeźwienie, czyli bułgarski tarator z polskimi racuchami

Jogurtowe orzeźwienie, czyli bułgarski tarator z polskimi racuchami

Chłodnik tarator: 
Jogurt 600 ml 
Ogórek 2 szt 
Papryka jasna 1 szt 
Papryczki ostre marynowane 5 szt 
Olej 2 łyżki 
Czosnek 2 ząbki 
Koperek 2 gałązki 
Mięta 2 gałązki 
Sól/pieprz 
Cytryna 1/2szt 
Orzechy włoskie 1/2 szklanki
Orzechy laskowe 1/4szklanki 
Sezam 3 łyżeczki 
Mak 1 łyżeczka 
Siemię lniane 1 łyżeczka  
Ser dojrzewający 80 gr 

Ziołowy olej: 
1/2 pęczka koperku 
Resztki ziół lub liście szpinaku 
Olej rzepakowy  
Sól 

Racuchy: 
Mąka pszenna 200 gr 
Jaja 2 szt 
Jogurt 250 gr 
Mięta 1 łyżka 
Olej 4 łyżki
Sól 

Ogórka pokrój w kostkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę (ostre papryczki możesz opalić wcześniej nad ogniem). Pokrojone papryczki przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem, smaż aż się przyrumienią. Wystudzoną paprykę dodaj do ogórka. Koperek oraz listki mięty posiekaj i utrzyj z czosnkiem oraz 1łyżczką  soli w moździerzu. Czosnkowo-ziołową pastę dodaj do warzyw, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Opcjonalnie odlej nadmiar wody. 

Dodaj jogurt oraz sok i skórkę z cytryny i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Schłodź zupę. 

Na patelni upraż ziarna. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ser i uformuj placuszki. Smaż kilka minut z każdej strony, aż się przyrumienią. Odsącz na ręczniku papierowym. 

Przygotuj zielony olej – resztki ziół i zielonych listków utrzyj z olejem oraz szczyptą soli. Odsącz na sitku lub przez gazę. 

Przygotuj racuchy – w misce połącz mąkę, jaja, jogurt, miętę oraz 1łyżkę oleju i szczyptę soli. Wyrób ciasto, odstaw na 15-20 minut i smaż racuchy na rozgrzanej patelni. 

Chłodnik podawaj z serowymi placuszkami, zielonym olejem i miętowymi racuchami.
Więcej na ten temat