Ze świata gwiazd

Świąteczne przepisy gwiazd: u Izabeli Trojanowskiej rządzi kaczka z jabłkami

Izabela Trojanowska opierając się łokciem o płot uśmiecha się delikatnie
Izabela Trojanowska już zaczęła przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Fot. Marcin Gadomski/TVP
podpis źródła zdjęcia

Święta tuż-tuż. Izabela Trojanowska jak co roku poda kaczkę z jabłkami. Przed laty to danie przygotowywała na Boże Narodzenie jej mama Zofia. Gwiazda serialu „Klan” przekaże przepis córce. Aktorka ma nadzieję, że Roxanna będzie kontynuowała rodzinną tradycję.

Izabelę Trojanowską można oglądać w serialu „Klan” w TVP1 oraz w TVP VOD

Izabela Trojanowska wychowywała się w katolickiej rodzinie. Chciała nawet wstąpić do zakonu. Ale wygrało dziecięce marzenie – została gwiazdą.


Przed świętami artystka wraca wspomnieniami do rodzinnego domu, gdzie jej mama przygotowywała dania na świąteczny stół. Królowała na nim kaczka z jabłkami.


– To obowiązkowe danie. Szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia – mówi pani Izabela w rozmowie z TVP.pl i przypomina rodzinną anegdotę: – Moi bracia żartobliwie nazywali to danie „czarną wroną”, a to dlatego, że raz zdarzyło się je zbytnio przypiec i wyglądem przypominało tego ptaka. W smaku kaczka nadal była wyśmienita, ale na pamiątkę krążyła ta obrazowa nazwa.

Kaczka z jabłkami to danie, które króluje na świątecznym stole gwiazdy serialu „Klan”. Fot. Dar1930/Shutterstock
Kaczka z jabłkami to danie, które króluje na świątecznym stole gwiazdy serialu „Klan”. Fot. Dar1930/Shutterstock

Przepis na kaczkę z jabłkami

  1. Kaczkę umyć, wyjąć podroby, obciąć skrzydełka do połowy.
  2. Na spodeczku podpalić denaturat i opalić kaczkę.
  3. Jeszcze raz ją umyć, natrzeć solą i pieprzem oraz dużą ilością majeranku.
  4. Zrobić farsz: 3-4 kwaskowate jabłka (antonówka, szara reneta) obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  5. Dodać czerwoną borówkę, według uznania, może być ze słoiczka.
  6. Nadziać farszem kaczkę i spiąć kuperek wykałaczką.
  7. Kaczkę położyć na rozgrzanej blasze, dodać 2 łyżki klarowanego masła i szklankę wody.
  8. Piec ok. 2 godz. na średnim ogniu.
  9. Należy ją często obracać i polewać wytapiającym się tłuszczem.
  10. Kaczkę pociąć nożycami na porcje, sos przelać do sosjerki. Podawać z ziemniakami.
Więcej na ten temat