Święta tuż-tuż. Izabela Trojanowska jak co roku poda kaczkę z jabłkami. Przed laty to danie przygotowywała na Boże Narodzenie jej mama Zofia. Gwiazda serialu „Klan” przekaże przepis córce. Aktorka ma nadzieję, że Roxanna będzie kontynuowała rodzinną tradycję.
Izabela Trojanowska wychowywała się w katolickiej rodzinie. Chciała nawet wstąpić do zakonu. Ale wygrało dziecięce marzenie – została gwiazdą.
Przed świętami artystka wraca wspomnieniami do rodzinnego domu, gdzie jej mama przygotowywała dania na świąteczny stół. Królowała na nim kaczka z jabłkami.
– To obowiązkowe danie. Szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia – mówi pani Izabela w rozmowie z TVP.pl i przypomina rodzinną anegdotę: – Moi bracia żartobliwie nazywali to danie „czarną wroną”, a to dlatego, że raz zdarzyło się je zbytnio przypiec i wyglądem przypominało tego ptaka. W smaku kaczka nadal była wyśmienita, ale na pamiątkę krążyła ta obrazowa nazwa.

Przepis na kaczkę z jabłkami
- Kaczkę umyć, wyjąć podroby, obciąć skrzydełka do połowy.
- Na spodeczku podpalić denaturat i opalić kaczkę.
- Jeszcze raz ją umyć, natrzeć solą i pieprzem oraz dużą ilością majeranku.
- Zrobić farsz: 3-4 kwaskowate jabłka (antonówka, szara reneta) obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Dodać czerwoną borówkę, według uznania, może być ze słoiczka.
- Nadziać farszem kaczkę i spiąć kuperek wykałaczką.
- Kaczkę położyć na rozgrzanej blasze, dodać 2 łyżki klarowanego masła i szklankę wody.
- Piec ok. 2 godz. na średnim ogniu.
- Należy ją często obracać i polewać wytapiającym się tłuszczem.
- Kaczkę pociąć nożycami na porcje, sos przelać do sosjerki. Podawać z ziemniakami.