Smaki świata

Jarmuż a’la morogo wa dinawa (Afryka)

fot. TVP
podpis źródła zdjęcia

Jarmuż a’la morogo wa dinawa

Składniki:
· 200 g jarmużu
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· 4 ząbki czosnku
· imbir wielkości kciuka
· pół łyżeczki mielonego kminu
· pół łyżeczki mielonej kurkumy
· 2 pomidory
· sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Wrzuć posiekane czosnek, imbir i paprykę oraz przyprawy.
2. Gdy przyprawy uwolnią aromat pokrojony na mniejsze części jarmuż oraz pomidory pokrojone w kostkę. Smaż je przez 3 minuty, często mieszając.
3. Dolej pół kubka wody i zmniejsz ogień na mały. Zakryj patelnię i gotuj, aż jarmuż stanie się miękki, a pomidory utworzą sos.
4. Jeśli trzeba pogotuj danie jeszcze chwilę bez pokrywki, tak aby sos mógł zgęstnieć. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Podawaj z ryżem/ kaszą.
Więcej na ten temat