Często zdobią nasze ogrody, a także wnętrza domów. Zachwycają bogactwem kolorów, kształtów i zapachów. Koją nasze zmysły, wprowadzając ład i harmonię. Kwiaty, bo o nich mowa, potrafią nie tylko cieszyć nasze oko, ale również i kubki smakowe. Poznaj sześć jadalnych odmian, które warto, żeby zagościły w Twoim menu!
1) Jaśmin
Pierwszy na naszej liście jest jaśmin. Kwiat ten zalicza się do naturalnych antydepresantów. Jego specyficzny aromat wpływa na poprawę jakości snu, co pozwala nam w pełni zregenerować siły. Dzięki właściwościom jaśminu możemy także skutecznie zwalczyć oparzenia słoneczne czy niechciane wypryski i niektóre zmiany skórne.

Któż z nas nie lubi sobie czasem pozwolić na coś słodkiego? Jeśli i Ty należysz do tej grupy, to z pewnością przepis na ciasteczka herbaciane z nutą jaśminu jest dla Ciebie.
Składniki:
*jedna torebka dobrej jakości herbaty jaśminowej,
*½ łyżeczki zmielonych liści zielonej herbaty,
*¾ kostki masła, *½ szklanki cukru,
*1 jajko, *1 ½ szklanki mąki,
*½ łyżeczki proszku do pieczenia,
*szczypta soli,
*szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Zaparz jedną torebkę herbaty jaśminowej (w 50 ml wody przez około 5 minut). Połącz cukier z masłem, a następnie dodaj jajko i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę. Potem dodaj mąkę, dwie łyżeczki naparu z herbaty jaśminowej, proszek do pieczenia, zmielone liście herbaciane oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
Kolejnym krokiem będzie uformowanie ciasta w małe wałeczki, które zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 minut (czekamy do momentu, aż stwardnieją). Tuż po wyjęciu ciasta z lodówki kroimy je na cienkie plasterki i rozkładamy na blasze pokrytej masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a przygotowane ciasteczka posypujemy odrobiną cukru (wedle uznania). Jaśminowe słodkości pieczemy w piekarniku przez około 10 minut – do chwili, gdy ciasteczka się zarumienią. I gotowe!
2) Hibiskus
Innym kwiatem, który bez wątpienia może zagościć w naszym menu, jest hibiskus. Znany również jako róża chińska czy malwa sudańska, jest rośliną ozdobną o właściwościach leczniczych, wykorzystywaną również w przemyśle farmaceutycznym. Kwiat hibiskusa cechuje dosyć słaby zapach. Ma kwaśny smak i między innymi z tego właśnie względu jest stosowany w przemyśle spożywczym. Kwiaty tej rośliny składają się z organicznych kwasów cytrynowych, jabłkowych, hibiskusowych i winowych. Co więcej, zawierają także flawonoidy i kwas protokatechowy. Nie zapominajmy, że hibiskus to bogactwo witaminy C, więc jego działanie może być niezwykle pomocne w przypadku choćby przeziębienia.
3) Nagietek
Roślina ta znana jest głównie z tego, że pomaga w leczeniu stanów zapalnych, przyśpiesza gojenie ran i działa przeciwgrzybiczo. Ponadto ma kojący wpływ na układ pokarmowy i wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że wspomaga pracę wątroby i – co bardzo ważne – stymuluje nasz układ immunologiczny.
Z uwagi na szereg tych cudownych właściwości warto włączyć go swojej diety. Idealnym rozwiązaniem na deszczowe, jesienne dni okażą się wszelkie napary na bazie tej rośliny. Z kolei w sezonie letnim nagietek sprawdzi się jako idealny dodatek do sałatek. Poniżej przedstawiamy jeden z pomysłów na orzeźwiające i lekkie danie z jego udziałem.

Sałatka z dodatkiem płatków nagietka
Składniki:
*płatki nagietka,
*150 g mozzarelli,
*jedno opakowanie pomidorków koktajlowych,
*jeden ogórek,
*zioła prowansalskie,
*łyżeczka śmietany 18%,
*łyżeczka majonezu,
*odrobina pieprzu.
Sposób przygotowania:
Wymienione powyżej warzywa kroimy w drobną kostkę, a ser w niewielkie plasterki. Wrzucamy wszystkie składniki do miski, a następnie mieszamy z majonezem i śmietaną, dodając nieco pieprzu i ziół. Na samym końcu przygotowaną sałatkę dekorujemy płatkami nagietka. Smacznego!
4) Koniczyna czerwona
Koniczyna łąkowa, inaczej zwana koniczyną czerwoną, występuje w całej Europie, w środkowej Azji, jak również północnej Afryce, Australii i Ameryce. Jej kwiaty, a także ziele bogate są między innymi w kwasy fenolowe, izoflawony, estrogeny roślinne (fitoestrogeny), witaminę C, witaminę E, miedź, wapń, cynk czy potas. Mówi się, że roślina ta jest stworzona dla kobiet. Doskonale radzi sobie z nieregularnymi cyklami, jak również łagodzi objawy menopauzy.
Co warto dodać, koniczyna czerwona wpływa pozytywnie na pracę naszego serca. W okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy szczególnie podatni na wszelkiego rodzaju przeziębienia, warto sięgnąć po przygotowany na jej bazie syrop domowy.
5) Akacja
Akacja to piąta propozycja jednego z jadalnych kwiatów, które koniecznie muszą zagościć w Twoim menu. Roślina ta, inaczej zwana robinią akacjową, jest znana i doceniana przez człowieka już od tysięcy lat. Kwiaty akacji zalicza się do tradycyjnych leków na odtrucie całego organizmu. Robinia wykazuje również silne działanie moczopędne. Nic zatem dziwnego, że jej kwiaty są stosowane w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych.
Inną ważną informacją jest to, iż obniża ona także poziom kwasu żołądkowego, dzięki czemu wspomaga leczenie wrzodów. Akację stosujemy również wspomagająco w chorobie reumatycznej, a nawet w niektórych chorobach skóry. W momencie, gdy dopada nas duży stres i pragniemy się wyciszyć, roślina ta również może okazać się zbawienna, bowiem posiada właściwości uspakajające.

Placuszki akacjowe
Składniki:
*2 szklanki kwiatów akacji,
*szklanka wody gazowanej,
*mniej więcej pół szklanki mąki orkiszowej
*2 jajka,
*proszek do pieczenia,
*ksylitol,
*olej roślinny,
*szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Na początku należy obrać kwiaty akacji z kiści, opłukać a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Kolejnym krokiem jest wbicie jajek do miski z wodą i mąką. Całość blendujemy i do zmiksowanej masy dodajemy nieco soli i proszku do pieczenia. Przygotowaną w taki sposób papkę łączymy z wcześniej osuszonymi kwiatami akacji i smażymy na lekko rozgrzanej patelni. Po usmażeniu posypujemy nasze pachnące racuchy cukrem pudrem powstałym z ksylitolu i gotowe!
6) Bratek ogrodowy
Naszą listę jadalnych kwiatów zamyka bratek ogrodowy. O właściwościach zdrowotnych tego kwiatu słyszała z pewnością większość z Was. Kwiat ten ma działanie moczopędne, dzięki czemu doskonale wpływa na cerę i oczyszcza organizm z toksyn.
Bratek poradzi sobie również w walce z uporczywym bólem gardła, pomagając zwalczyć infekcję. Przejdźmy teraz jednak do jego walorów smakowych, bowiem bratek jest również rośliną jadalną. Jego kwiaty wyróżnia słodko-cierpki smak, co idealnie komponuje się z większością sałatek, zup, a nawet ciast.
Jednak – podobnie jak w przypadku innych jadalnych kwiatów – należy mieć na uwadze kilka ważnych zasad. Pamiętajmy o tym, aby zwracać uwagę, z jakiego źródła pochodzą nasze rośliny i czy nie zostały wcześniej spryskane różnymi substancjami, które mogłyby zaszkodzić naszemu zdrowiu. Kolejną istotną kwestią są alergie i uczulenia. Jeśli podejrzewasz u siebie którąś z tych rzeczy, warto zachować ostrożność przed włączeniem któregokolwiek z kwiatów do swojej diety.