Kuchnia wegetariańska oferuje nam zdrowe i pełnowartościowe posiłki, ale także otwiera nas na nowe, nieznane dotąd smaki. Dziś z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu przedstawiamy wam 5 prostych i pysznych bezmięsnych przepisów.
Warzywny pasztet
Pożywny wegański pasztet to doskonały dodatek do kanapek. Nie dość, że jest smaczny, to jeszcze nie zawiera w swoim składzie laktozy, więc sprawdzi się idealnie w przypadku osób dbających o swoją dietę.
Składniki:
*3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
*500 g pieczarek,
*1 puszka białej fasoli,
*3 cebule,
*1 pęczek natki pietruszki,
*100 ml mąki ziemniaczanej,
*odrobina pieprzu oraz soli,
*dobrej jakości oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Pieczarki czyścimy, kroimy w drobne plasterki i podsmażamy na oleju, podobnie jak cebulę. Następnie zajmujemy się pietruszką, którą należy drobno posiekać. W dużej misce miksujemy ze sobą kaszę jaglaną, cebulę, pieczarki, pietruszkę, fasolkę, sól, pieprz oraz mąkę. Tak przygotowaną papkę przekładamy do foremek o wymiarach 13×24 cm, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Ugnieciony pasztet wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po upływie wymierzonego czasu wyjmujemy nasze danie, schładzamy i kroimy na plasterki. Gotowe!

Owocowa jaglanka
Nie ma lepszego pomysłu na zdrowe wegańskie śniadanie niż owocowa jaglanka. Posiłek ten nie dość, że jest niezwykle sycący, to na dodatek stanowi idealne rozwiązanie dla osób unikających glutenu w swoim codziennym jadłospisie. Dodatkowo jaglanka to również nieocenione źródło witamin z grupy B, co wspomaga nas w walce o piękną skórę, włosy czy paznokcie. Poniżej przedstawiamy Wam smaczny, prosty i szybki przepis na malinową jaglankę.
Składniki:
*mleko ryżowe,
*pół szklanki kaszy jaglanej,
*garść malin,
*szczypta cynamonu,
*szczypta kardamonu,
*kilka borówek,
*wiórki kokosowe,
*łyżeczka ekologicznego musu kokosowego.
Sposób przygotowania:
Do małego garnuszka wlewamy mleko ryżowe i czekamy, aż zacznie się gotować. Następnie wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Po ugotowaniu nakładamy kaszę do średniej miseczki bądź na głęboki talerz. Całość dekorujemy malinami i borówkami, a z boku dodajemy odrobinę musu kokosowego. Na koniec całość posypujemy szczyptą cynamonu i kardamonu, a także odrobiną wiórków kokosowych. Gotowe!

Muffiny z cukinii
Kolejny przepis należy do niezwykle prostych i stosunkowo szybkich w przygotowaniu. Muffiny z cukinii to idealna alternatywa dla tradycyjnych, cięższych oraz przepełnionych tonami cukru babeczek. Podpowiadamy, jak je przygotować.
Składniki:
*2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
*1½ szklanki startej cukinii (nieodsączanej z wody),
*¼ szklanki kakao,
*1 szklanka mleka sojowego,
*1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
*3 łyżki oleju rzepakowego,
*1 łyżka mielonego siemienia lnianego plus 3 łyżki wrzącej wody,
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina wanilii,
*¾ łyżki proszku do pieczenia,
*1 łyżeczka sody oczyszczonej,
*szczypta soli,
*odrobina brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na drobnej tarce, a przygotowane siemię lniane zalewamy wrzącą wodą. Następnie do mleka sojowego dodajemy łyżkę octu jabłkowego, a pozostałe sypkie składniki przesiewamy przez sito do większej miski. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mleka z octem i stopniowe dodawanie reszty składników. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a wyłożoną papilotkami blachę na muffiny wypełniamy lejącą się masą. Pieczemy około 15–20 minut do momentu, gdy babeczki ładnie urosną. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Chrupki z ciecierzycy
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, to prawdziwa skarbnica białka i produkt niezwykle ceniony przez wegan. W swoim składzie zawiera również kwas foliowy, niacynę, czy witaminy takie jak: A, C, K i B6.
Składniki:
*paczka bio ciecierzycy,
*odrobina pieprzu cayenne,
*4/5 łyżek oleju kokosowego,
*odrobina tymianku,
*szczypta soli himalajskiej.
Sposób przygotowania:
Dzień przed przygotowaniem naszej przekąski moczymy ciecierzycę w wodzie przez całą noc. Następnego dnia zabieramy się za jej ugotowanie w nowej, osolonej wodzie. Czas gotowania to około półtorej godziny (w zależności od producenta). Kolejnym krokiem jest jej odcedzenie i pozostawienie jej do wyschnięcia. Ciecierzycę łączymy z odrobiną oleju, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Następnie pieczemy ją w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut. Po wyjęciu przekąski z piekarnika i ostudzeniu jej możemy przystąpić do degustacji.

Risotto dyniowe
Risotto dyniowe to świetny pomysł na sycące i pyszne danie w wersji bezmięsnej. Posiłek ten idealnie sprawdzi się na kolacji ze znajomymi czy jako wcześniej przygotowany, odżywczy posiłek do pracy. Podpowiadamy, w jaki sposób go przygotować.
Składniki:
*1,5 szklanki ryżu arborio,
*200 g dyni hokkaido,
*garść suszonych moreli,
*jedno słodkie jabłko,
*5 czerwonych cebulek szalotek,
*150 g masła,
*500 ml soku jabłkowego,
*100 g sera pecorino,
*kilka listków szałwii.
Sposób przygotowania:
Dynię, jabłko, cebulki oraz morele należy pokroić w kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę masła i podsmażamy na nim cebulkę wraz z listkami szałwii. Do naszej bazy dodajemy ryż i smażymy przez chwilę do momentu, aż ziarna ryżu się zeszklą. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych składników, czyli kawałków dyni, moreli oraz jabłka. Do tak przygotowanej wstępnie potrawy dolewamy sok jabłkowy i czekamy chwilę, aż zostanie on wchłonięty przez ryż. Ostatnim krokiem jest dodanie odrobiny sera i łyżeczki masła.

AZG