Rozrywka

Wybrano najlepszą pizzę świata. Jak ją przygotować? Wystarczy kilka prostych składników

Pizzę napoletanę cechuje prostota i mini
Pizzę napoletanę cechuje prostota i minimalizm idealnie dobranych składników. Fot. harexape/Shutterstock
podpis źródła zdjęcia

Tradycyjna, prosta i niezwykle smaczna – taka jest napoletana, która została uznana za najlepszą pizzę świata. Wyróżnia ją niepowtarzalny smak, osiągany dzięki połączeniu zaledwie kilku podstawowych składników. Jak wygląda proces przygotowania tej popularnej włoskiej potrawy krok po kroku?

Napoletana, która dziś często gości na naszych stołach, pochodzi z Neapolu we Włoszech. Początkowo była daniem dla ubogich, sprzedawanym na ulicach włoskich miast za grosze. Z czasem jej wyjątkowy smak został doceniony w wyższych warstwach społecznych. Pokochała ją m.in. królowa Margherita z Sabaudii. Był to także ulubiony specjał króla Ferdynanda IV.

Co decyduje o popularności napoletany?

Dziś napoletana uchodzi za najpopularniejszą i najbardziej lubianą pizzę na świecie. Wypieka ją każdy, a to dlatego, że jest niezwykle prosta w przygotowaniu i przy tym wyjątkowo smaczna. W czym tkwi sekret smaku napoletany i z jakich składników powstaje?

Pizzę napoletanę cechują mocno przypieczone, puszyste brzegi. Fot. Roko Photography/Shutterstock
Pizzę napoletanę cechują mocno przypieczone, puszyste brzegi. Fot. Roko Photography/Shutterstock

Przygotuj ciasto

Do sporządzenia ciasta potrzebujemy zaledwie czterech składników: wody (720 g), soli, mąki (typu 00 lub 0) w ilości 1 kg oraz drożdży. Nie dodajemy ani tłuszczu, ani cukru – ma być lekkostrawnie i chrupiąco. Wszystkie składniki łączymy, a po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na 48 godzin. To minimalny czas potrzebny do tego, by nam idealnie wyrosło.

Jakich pomidorów użyć do sosu?

Następnie zabieramy się do przygotowania sosu na pizzę. Najlepszym wyborem będą tu pomidory pelati, które mają mało włókien i pestek, a ich konsystencja jest gładka i aksamitna. Ich ogromną zaletą jest to, że mają mało wody, dzięki czemu nasza pizza nie będzie w środku mokra. Pomidory ugniatamy ręcznie.

Klasyczna pizza napoletana najlepiej smakuje z sosem przygotowanym z pomidorów pelati doprawionym bazylią. Fot. harexape/Shutterstock
Klasyczna pizza napoletana najlepiej smakuje z sosem przygotowanym z pomidorów pelati doprawionym bazylią. Fot. harexape/Shutterstock

Ser i przyprawy

Gdy nasze ciasto urośnie, dzielimy je na cztery części, z których jedną wykładamy na blat i rozciągamy ręcznie lub używając do tego wałka. Teraz możemy posmarować placek sosem pomidorowym, pamiętając, żeby zostawić suche brzegi. W kolejnym kroku sięgamy po kuleczkę mozzarelli, którą rozrywamy na kawałki i nakładamy na pizzę. Następnie doprawiamy całość przyprawami: oregano, czosnkiem i bazylią. Nasza napoletana jest gotowa do pieczenia!

Piecz w wysokiej temperaturze

Idealne warunki do wypieku napoletany to piec nagrzany do 480 stopni. Wówczas cały proces pieczenia trwa zaledwie półtorej minuty. W domowym piekarniku wygląda to nieco inaczej, w zależności od sprzętu, jakim dysponujemy. Najlepiej będzie ustawić go na temperaturę najwyższą z możliwych (przeważnie jest to ok. 250–280 stopni). Przewidywany czas pieczenia to ok. 4–5 minut.

Napoletanę powinno się piec w piecu opalanym drewnem, ale może nam posłużyć do tego również domowy piekarnik. Fot. Oliveshadow_Shutterstock
Napoletanę powinno się piec w piecu opalanym drewnem, ale może nam posłużyć do tego również domowy piekarnik. Fot. Oliveshadow_Shutterstock

Teraz możesz cieszyć się smakiem i aromatem najlepszej pizzy świata. Buon appetito!

AN
Więcej na ten temat